İmplantlar yapıldıktan ortalama 1 hafta sonra takılan ve hastanın kendi takıp çıkarabildiği protezlerdir.
Tedavi sırasında anestezi yapıldığı taktirde uyuşukluk geçene kadar farkında olmadan dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir. Yine yumuşak dokulara zarar verebilecek derecede aşırı soğuk-sıcak içereceklerden kaçınılmalıdır.
Bu tip protezlerde beslenme planı, implant yapılan bölgeye, operasyonun büyüklüğüne, çeşidine ve kemiğin sertliğine göre farklılık gösterir. Bu yüzden bu tip protezlerle ilgili standart bir prosedür yoktur ve hekim her hastaya uygun farklı bir planlama yapar. Bu planlamaya uyulması implantların başarısı açısından son derece önemlidir.
• Eğer hekiminiz özel bir planlama yapmadıysa henüz çene kemiğiyle implantların kaynaşmadığı ilk 1,5 aylık dönemde sadece yumuşak gıdalar bölümünde belirttiğimiz yiyecekleri yiyebilirsiniz. İkinci 1,5 aydan itibaren orta sert gıdalara yavaş yavaş geçebilirsiniz. 3 aydan sonra rahatlıkla orta sert gıdaların tamamı yenebilir.
• Yumuşak gıdalar: bütün sıvılar, çorba, yoğurt, makarna, yumurta, pilav, hafif ıslatılmış ekmek içi, haşlanmış sebze, muhallebi, sütlaç, vb.
• Orta sert gıdalar: suda pişmiş her türlü et ve sebze yemekleri, domates, yumuşak elma, ızgara tavuk, çikolata, vb.
• Sert gıdalar: ayva, sert yeşil elma, beyaz leblebi, buzdolabından yeni çıkmış çikolata, sert ekmek kabuğu, çok pişmiş sert lifli et, vb.
Ön dişlerinizle hiçbir zaman ISIRMAYINIZ, KOPARMAYINIZ çiklet ve lokum gibi yapışkan maddelerden uzak durunuz. Ön dişlerle ısırıldığında arka taraf havaya kalkarak protezin dengesini bozar.
Protezler günde 2 kez çıkarılarak diş fırçası ve sıvı sabunla fırçalanmalıdır. Bu iş için haftada bir kaç kez protez temizleme tabletlerini (örneğin corega protez temizleme tableti) bir miktar suda eriterek protezi bu suyun içinde firmanın tavsiye ettiği süre kadar bekletebilirsiniz. Diş macunları protezi çizerek üzerinde daha fazla bakteri plağının birikmesine neden olabilmektedir.
Hareketli protez kadar ağız içi yumuşak dokuların temizliği de önemlidir. Bunun için mutlaka günde 2 kez çok yumuşak bir fırçayla ağız içindeki yumuşak dokuları , varsa implant üzerinde bulunan metal parçaları temizlemelisiniz. Ayrıca günde 2 kez 1er dakika gargara (örneğin Listerine) yapabilirsiniz. İçerisinde klorheksidin bulunan gargaraların 2 haftadan fazla kullanılması renkleşme ve tat almada bozukluğa neden olduğu için tavsiye edilmemektedir. Gargaranın yanında özellikle ilk 1-2 haftalık dönemde dilinizi operasyon bölgesinde gezdirerek de mekanik temizliği sağlayabilirsiniz.
Gün içerisinde her yemek sonrasında çok detaylı olmasa da protezi çıkarıp suyun altından geçirmek ve ağzınızı en azından sadece suyla olsa bile çalkalamanız çok faydalıdır.
Yatarken protezinizi çıkarıp ağız temizliğinizi yapın ve protezi takmadan uyuyun. Eğer ağzınızda birkaç diş kalmış ve protezinizi çıkardığınızda bu dişler damağınızı ısırmanıza neden oluyorsa hekiminizle görüşüp onayını aldıktan sonra protezle uyuyabilirsiniz.
Hareketli protez yapıştırıcı (örneğin corega krem) kullanıyorsanız mutlaka her gece yatmadan önce ağzınız içindeki bütün yumuşak dokuları ve hareketli protezleri yapışkandan (ılık suyla fırçalayarak) temizleyiniz.
Protezlerin uyumsuz ve acıtan kenarları bazen ameliyat bölgesindeki dişetini iterek yaralamakta ve implantlara zarar verebilmektedir. Eğer bu şekilde acıtan bir durum varsa protezi takmayın ve randevu almaya gerek olmaksızın kliniğimize gelin.
Protezinizle, konuşmayı yeniden öğrenmek zorundasınız. Bunun için ilk günden itibaren her gün bir aynanın karşısına geçerek yüksek sesle konuşmaya, gazete veya bir dergiyi yüksek sesle okumaya çalışınız. En geç 2-4 haftada çok daha iyi konuşabileceksiniz.
Tükürük akışı az ya da çok olabilir. Bu durum 2-3 gün içinde normale dönecektir.
2-3 gün işaret parmağınızla üst damağınızın arkada küçük dilinizle birleştiği sahaya her gün birkaç defa olmak üzere masaj yapınız.
Daha sonraki üç gün üzerine çok az diş macunu sürülmüş yumuşak bir diş fırçasıyla aynı masajı yapınız. Bu seanslardan sonra protezinizi takarken ilk 1-2 gün dilinizin ucunu yemek tuzuna değdirip protezinizi öyle takınız. Hiç geçmeyeceğini zannettiğiniz bulantı hissinin oldukça azaldığını göreceksiniz.
Keskin kenar ve köşeler yoksa dilin bu yeni proteze alışması birkaç haftalık süreç gerektirecektir. Dili yaralayan bir durum varsa hekiminize başvurun.
Bazı durumlarda damak protezler ağızda bırakılan doğal dişlere çelik bir tel (kroşe) yardımıyla bağlanır. Bu sayede protez yerinde daha sabit bir şekilde kalır ve oynamaz. Bu dişlere bağlantıyı sağlayan teller eğer fazla sıkıysa ilgili dişinizde ağrıya neden olur. Bu tellerin bir miktar gevşetilmesi sorunu çözecektir.
Ağız ve Diş Bakımı için hangi tür fırça kullanılmalı, dişler…
Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler, sonrasında y…
Citydent'de İmplant Tedavisi
Kanal tedavisi sonrası olası sorunlar, kanal tedavisi dikkat…
implant, İmplant üstü protezlerin hangi aşamalarda nelere di…
Cerrahi diş tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler ve o…
İmplant sonrası bekleme döneminde yapılan sabit dişlerde dik…
Doğal diş üstü sabit geçici kaplama nedir, neden yapılır, ya…
Kalıcı sabit diş kaplamaları, hangi durumlarda kalıcı sabit…
Citydent diş protezleri ve tedavilere yönelik garanti koşull…